Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı cerrahisi, bel fıtığı problemini tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen operasyonları kapsamaktadır. Bel fıtığı cerrahisi kapsamında çok sayıda ameliyat tekniği kullanılmaktadır. Günümüzde hastanın durumuna göre belirlenen bu ameliyat türlerinde kapalı teknikler ön plana çıkmaktadır. Bel fıtığı problemi ileri seviyelerde hastaların yaşam kalitelerini ciddi oranda düşüren, hareket kabiliyetini ve çok sayıda aktiviteyi kısıtlayan bir hastalıktır. Çok sayıda yakınma ile birlikte kendisini gösteren bel fıtığı tanı uygulamalarının ardından tedavi edilmelidir. Doğru şekilde tespit edilen bel fıtığı probleminde cerrahi genellikle ilk tedavi seçeneği olmaz, farklı tedavi uygulamalarına yanıt alınamadığı takdirde cerrahi yöntemler ön plana çıkmaktadır. Bel fıtığı cerrahisinde günümüzde Full Endoskopik Diskektomi yani lokal anestezi ile tam kapalı bel fıtığı cerrahisi ve Mikroskopik Diskektomi ön plana çıkan cerrahi uygulamalarıdır.

Bel Fıtığı Cerrahi Uygulamaları Nelerdir?

Bel fıtığı cerrahi uygulamaları geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir ancak bu yöntemler yüksek komplikasyon riskine sahiptir. Büyük kesiler açıldığından dolayı hem enfeksiyon riski oldukça fazladır hem de iyileşme hızı düşüktür. Dolayısıyla hastaların süreci sağlıklı geçirmeleri ve günlük yaşamlarına geri dönmeleri daha zor gerçekleşir. Ancak bel fıtığı cerrahisinde uygulanmak üzere çok sayıda alternatif cerrahi operasyon bulunmuştur. Bu operasyonlarla beraber düşük komplikasyon riskine sahip cerrahi uygulamalar gerçekleştirilebilir çünkü ya hiç kesi açılmaz ya da çok ufak kesiler üzerinden cerrahi süreç tamamlanır. Bu sebepten ötürü hastaların iyileşme hızları da oldukça yüksek olur ve günlük yaşama sağlıklı bir şekilde geri dönmeleri hızlanır.

Günümüzde sıklıkla kullanılan iki bel fıtığı cerrahisi tekniği Full Endoskopik Diskektomi yani lokal anestezi ile tam kapalı bel fıtığı cerrahisi ve Mikroskopik Diskektomi uygulamalarıdır.

Full Endoskopik Diskektomi (Lokal Anestezi ile Tam Kapalı Bel Fıtığı Cerrahisi) Nedir?

Full Endoskopik Diskektomi cerrahi uygulaması, tam kapalı olarak gerçekleştirilen tek bel fıtığı cerrahi uygulamasıdır. Tamamen endoskopik yollar üzerinden gerçekleştirilen Full Endoskopik Diskektomi, bu özelliği ile en düşük komplikasyon riskine sahip bel fıtığı cerrahi uygulamasıdır. Endoskop cihazı kapsamında fıtıklaşan bölgeye ulaşarak disklerdeki fıtıklaşan parçaların tedavisi bu yöntemle başarıyla gerçekleştirilir. Bu işlem gerçekleştirilirken çevre dokulara zarar verilmez ve doku bütünlüğü başarılı bir şekilde sağlanmış olur. Eğer hastada kireçlenme söz konusu değilse ve dar kanal problemi görülmüyorsa Full Endoskopik Diskektomi uygulaması başarıyla gerçekleştirilebilir.

Mikroskopik Diskektomi Nedir?

Mikroskopik Diskektomi uygulamasında modern tıp teknikleri ve gelişmiş tıp teknolojilerinden yararlanılmaktadır. Bu kapsamda kullanılan mikroskoplar yardımıyla cerrahi bölge takip edilir. Küçük kesi üzerinden gerçekleştirilen Mikroskopik Diskektomi uygulaması çevre dokulara minimum zarar verdiği için günümüzde en çok tercih edilen bel fıtığı cerrahi uygulamalarından biridir. Mikroskop büyütmesinin oldukça detay noktaları göstermesi, sinir ağlarıyla çevrili alanlarda büyük fayda sağlamaktadır ve fıtıklaşmış bölgenin tedavisi için sayısız avantaj ortaya koymaktadır. Mikroskopik Diskektomi uygulamasında da iyileşme süreci oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır.

Bel Fıtığı Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci

Bel fıtığı cerrahisinde her iki uygulamadan sonra da 1 gün içinde taburcu olmak mümkündür. Masa başı işlerde çalışan hastaların 1 hafta içinde işlerine, kendilerini korumak şartıyla dönmeleri mümkündür ancak ağır işlerde bu süre 1.5 aya kadar yükselebilir. 3. ayın bitmesi ile birlikte spor gibi ağır aktivitelere başlamak mümkündür.

Bel fıtığı cerrahisinin ardından uygulama alanında hafif bir ağrılı yakınma ve hassasiyet görülebilir. Sürecin doğal bir parçası olarak değerlendirilecek bu durum zamanla ortadan kalkacaktır. Geleneksel yöntemlere oranla büyük bir iyileşme hızı avantajına sahip bu cerrahi teknikleri, günümüzde başarıyla kullanılmaktadır.